“Toen ik startte bij Bostec telde het bureau rond de 25 projectmanagers”, begint Schellekens, “dus dat was wel even iets anders dan het grote KPN waar ik vandaan kwam. Ik voelde me al snel thuis binnen het team, waar een prettige en persoonlijke sfeer heerste. Dat ik vandaag de dag – 12,5 jaar later – nog lang niet ben uitgekeken op Bostec heeft daarnaast te maken met het uitdagende en afwisselende werk. Ik ben continu bezig met interessante opdrachten bij uiteenlopende opdrachtgevers – zoals Achmea, UPC en ook mijn oude werkgever KPN, waar ik onder andere een volledige implementatie van de triple play-dienst in de wholesalemarkt heb begeleid. Deze variatie in klussen zorgt dat het werk nooit gaat vervelen.”
Industriële processen
Wat daarbij ook helpt, is dat de focus van Bostec zich is blijven ontwikkelen, evenals de rol van Schellekens zelf: “Aanvankelijk richtten we ons hoofdzakelijk op projectmanagement. In de jaren daarna zijn we ons ook gaan bezighouden met consultancy, waarbij procesoptimalisatie het overkoepelende thema vormt. We bedienen opdrachtgevers uit drie sectoren: zorg, mobiliteit en – sinds zo’n twee jaar – industrie. Ik ben als teamleider verantwoordelijk voor het opzetten van de nieuwe praktijk.”
De teamleider is gemiddeld genomen zo’n twee dagen per week bezig met interne zaken als het binnenhalen van nieuwe opdrachtgevers bij onder meer maakbedrijven, machinebouwers en voedingsmiddelenproducenten en het ontwikkelen van proposities. De overige drie dagen is hij met de uitvoering van opdrachten bezig bij de klanten.
Bostec heeft momenteel drie proposities voor de industrie: “Met de propositie datagedreven procesoptimalisatie richten we ons op het verbeteren van operationele bedrijfsprocessen met name in de procesindustrie. Met de propositie ketenmanagement en logistieke procesoptimalisatie helpen we klanten met het efficiënt inrichten van de productieprocessen op de klantlocatie en in afstemming met klanten en leveranciers van onze klant. Daarnaast helpen we bij het oplossen van vraagstukken in relatie met de digitale transformatie”, legt Schellekens uit.
“Dit is een vrij divers speelveld, maar steeds meer betreft het de nieuwste technologische toepassingen, vaak samengevat als ‘Industry 4.0’”, vervolgt hij. “Je kunt hierbij denken aan oplossingen op het gebied van IoT, AI, robotics en andere vormen van automatisering. Een belangrijk punt waarmee Bostec zich onderscheid van collega-consultancybureaus is dat Bostec niet alleen adviseert, maar ook de implementatie doet. Samen met Axians en Actemium kunnen we in de industrie de processen in de productie- en kantooromgeving oppakken.”
Productiever door data
In dergelijke state-of-the-art-oplossingen staat het gebruik van data vaak centraal. Schellekens: “Een goed voorbeeld van de waarde die data kan opleveren is onze opdracht voor DVNutrition. Dit is een bedrijf dat uit wei – een bijproduct van kaasbereiding – hoogwaardige eiwitten in poedervorm produceert. Die eiwitten worden gebruikt in de farmaceutische en voedingsmiddelenbranche – denk bijvoorbeeld aan die proteïneshakes in de sportschool. Nadat het eiwit uit de wei is gewonnen blijft bovendien nog permeaat over. Het poeder hiervan wordt weer in de diervoedingsmiddelenindustrie gebruikt.”
“DVNutrition stelde zich vorig jaar ten doel om de productie met 10% op te schroeven, zonder daarvoor grote investeringen te hoeven verrichten in het productieproces. Om dit te realiseren werd er een data-analyse uitgevoerd om de verschillende knelpunten binnen het productieproces te identificeren. Daarnaast werden de operators en planners voorzien van een tool waarmee ze meer inzicht kregen in hun handelen en de effecten daarvan. Op deze manier wisten we de beoogde productieverhoging van 10% te verwerkelijken, puur door de slimme inzet van data.”
Driehoek
“Om een dergelijk resultaat neer te kunnen zetten is het cruciaal om de gehele driehoek ‘techniek, processen en mensen’ in ogenschouw te nemen”, vervolgt Schellekens. “Met alleen de techniek ben je er natuurlijk nog lang niet. De processen moeten worden bewaakt en – nog het belangrijkst – uiteindelijk staat of valt elke verandering natuurlijk bij de mensen binnen de organisatie. Het belang van de voortdurende samenhang tussen techniek, proces en mens drukken we ook uit in de driehoek in ons logo.”
De DVNutrition-opdracht is tevens een mooi voorbeeld van de manier waarop Bostec optrekt met zijn twee zusterbedrijven, Actemium en Axians. “We maken met z’n drieën deel uit van het grote VINCI,” een wereldwijd opererende technologische dienstverlener met zo’n 200.000 medewerkers. “Waar wij als Bostec zijn gespecialiseerd in projectmanagement en consultancy, richt Actemium zich op de technische processen en is Axians gespecialiseerd in IT en data-analyse. Bij DVNutrutions hebben we nauw samengewerkt, zoals we bij meer opdrachtgevers doen. Wanneer wij een bepaalde technologische expertise niet in huis hebben, kunnen we hen inschakelen. Zo kunnen we tezamen een integraal dienstenpakket bieden,” legt Schellekens uit.
“Op hoog abstractieniveau van procesverbetering maakt het in zekere zin niet eens zo heel veel uit om welke branche het nou gaat: we kijken steeds naar manieren waarop het proces binnen een organisatie kan worden gestroomlijnd.”
Ketenverbetering
Na zijn eerste jaren binnen de industriële sector kan Schellekens terugkijken op een aantal mooie opdrachten. Naast DVNutrition hielp het team onder meer Sekisui Alveo – een producent van hoogwaardige schuimstof dat wordt toegepast in de auto-industrie – bij de positionering van de productielijnen, logistieke flow en material handling. Daarnaast werd bijvoorbeeld recycler Sims Recycling Solutions ondersteund bij een procesoptimalisatie van de logistieke flow.
Terwijl de industriële sector natuurlijk grote verschillen vertoont met de zorg en de mobiliteitsbranche, ziet Schellekens ook belangrijke overeenkomsten: “Op hoog abstractieniveau van procesverbetering maakt het in zekere zin niet eens zo heel veel uit om welke branche het nou gaat: we kijken steeds naar manieren waarop het proces binnen een organisatie kan worden gestroomlijnd. Zo kunnen we bijvoorbeeld binnen iedere sector een ‘digital twin’ inzetten, een digitale kopie van de organisatie waarmee de werkprocessen kunnen worden gesimuleerd. Hiermee kunnen we knelpunten identificeren en de effecten van mogelijke aanpassingen onderzoeken.”
Wel biedt iedere branche zo zijn eigen uitdagingen. “Wat je merkt is dat er binnen de industriële sector vaak nog in silo’s wordt gewerkt”, merkt Schellekens op. “Dan staan de productiefaciliteiten bijvoorbeeld in hoge mate los van de kantooromgeving. Dan kun je misschien wel een 10% rendementsverbetering realiseren binnen de productie, maar is het mogelijk dat er over de hele organisatie bekeken slechts een verbetering van 2% optreedt. Wij zorgen dan dat er meer vanuit de complete keten wordt gedacht. Het is daarbij ook belangrijk alle betrokken partijen bij het proces te betrekken, zoals de klanten en de leveranciers. Op deze manier kun je zorgen dat de organisatie als geheel profiteert van de procesoptimalisaties.”
Groeiplannen
Vooruitkijkend, wil Schellekens het Industrie-team van Bostec de komende tijd flink uitbreiden. “De grootste uitdaging hierbij is de huidige krappe arbeidsmarkt”, vertelt hij. “Het werven van starters gaat nog goed. Dat doen we onder andere middels een recruitmentdag voor young professionals samen met Axians. Ook hebben we een goede relatie met de TU Delft waarvan we ieder jaar masterstudenten ontvangen bij Bostec. Op die manier weten we veel jonge talenten aan te trekken. Daarnaast zoeken we echter ook seniors en die zijn wat lastiger te vinden. We willen natuurlijk niet inboeten aan kwaliteit, dus we blijven hoge eisen stellen aan kandidaten.”
“Gelukkig beschikken we ook over een flexibele schil aan experts uit ons netwerk”, gaat Schellekens verder. “Die kunnen we inzetten wanneer dat nodig is. En het belangrijkste is dat de opdrachtgevers uit de sector ons in ieder geval al goed te vinden, dus ons team ziet de toekomst met veel vertrouwen en enthousiasme tegemoet.”