Samenwerken aan een verkeersveilig en mobiel Nederland

Sterk bewegende CBR is op weg om publieke dienstverlener te worden, Principal Consultant Bart Schellekens levert daar een bijdrage aan. 

Geplaatst: 06-06-2023

SAMENWERKEN AAN EEN VERKEERSVEILIG EN MOBIEL NEDERLAND

Bij het Centraal Bureau Rijvaardigheid (het CBR) zetten ruim 1.200 professionals zich dagelijks in om ervoor te zorgen dat iederéén veilig aan het verkeer kan deelnemen. Met dat doel voor ogen nemen ze niet alleen verkeersexamens af, maar toetsen ze ook of een bestuurder geestelijk en lichamelijk in staat is om veilig te rijden. Het CBR streeft naar de best mogelijke klantervaring en wil snel stappen maken. Het CBR heeft Principal Consultant Bart Schellekens ingezet als interim informatiemanager om mee te helpen deze ambitie waar te maken. 

 

Bart Schellekens als Interim informatiemanager

Bart Schellekens is sinds juni 2022 werkzaam bij het CBR in de rol van informatiemanager. Dit is een interim-rol, omdat de CBR-organisatie stevig in beweging is en de kans groot is dat de rol op korte termijn gaat wijzigen. Bart legt graag uit waarom deze rol op zijn lijf geschreven is en hoe de primaire elementen van Bostec; Proces, Organisatie en Techniek hierin terugkomen. 

Bostec

Bart: “In mijn rol als informatiemanager binnen de divisie Theorie ben ik de spil tussen de business unit (divisie) Theorie en de centrale ICT afdeling. Daarmee ben ik verantwoordelijk voor alle operationele, tactische en strategische aspecten met een IT-component binnen de divisie Theorie. Het CBR heeft grote ambities om te veranderen van een uitvoerende organisatie naar een publieke dienstverlener, waarbij de klant centraal staat. Dat betekent dat er veel moet gebeuren om deze ambitie waar te maken en daar hou ik van”.  

CBR Theorie

Bedrijfsprocessen CBR aanpassen naar klantwens 

De basis van de veranderingen zit in het aanpassen van de bedrijfsprocessen. De focus ligt op drie voordelen voor de klant. De processen dienen zo ingericht te zijn, dat  

  • Het voor de klant duidelijk is wat hij kan verwachten van het CBR. 
  • Het de klant zo makkelijk mogelijk wordt gemaakt om examens te doen.  
  • De klant zo goed mogelijk wordt ondersteund door goede informatievoorziening en klantgerichte medewerkers.  

Van projectmatig naar agile werken

Om de klant zo goed mogelijk te kunnen bedienen met deze nieuwe processen lopen er veel initiatieven op het gebied van technologische vernieuwing. Waar eerder vooral projectmatig werd gewerkt, wordt nu gebruik gemaakt van agile ontwikkeling. Dit is een grote verandering in de manier van werken, waarbij andere skills benodigd zijn dan voorheen. De medewerkers van het CBR moeten zich deze skills eigen maken en daar helpt Bart bij.

Bart: “Voor mijn rol van informatiemanager betekent dit dat ik meehelp met het inrichten van de nieuwe bedrijfsprocessen en het opzetten van een nieuwe organisatie passend bij de agile werkmethode. Tegelijkertijd begeleid ik de organisatie bij het vervangen van systemen, waarbij aanbestedingstrajecten worden opgestart en uitgevoerd. Na de gunning van een aanbesteding ben ik vanuit de divisie aanspreekpunt voor de implementatie van het nieuwe systeem”.  

cbr rijles

Ketenoptimalisatie om digitaal rijbewijs mogelijk te maken

Naast zijn rol als informatiemanager is Bart tevens lid van het MT Theorie. In dit team denkt hij mee over het strategische plan van de divisie voor de komende 3 jaar en geeft hij direct invulling aan die plannen op het gebied van informatievoorziening. Hier horen ook onderwerpen bij die een nog langere termijn hebben, zoals de introductie van het digitale rijbewijs. Dit is een grote wens van het CBR (van wie niet?), maar dit is niet zomaar gerealiseerd. Het vraagt samenwerking van het CBR met de vele ketenpartners die betrokken zijn. Denk hierbij aan diverse ministeries, het RDW en de politie. Tel hierbij op de regels omtrent security en privacy en je weet dat dit een prachtproject is om met vele partijen aan te pakken.   

Bart: “Als Bostec consultant mag ik steeds voor verschillende klanten opdrachten doen. De opdracht bij het CBR vind ik echt heel leuk, omdat het CBR veel ambitie toont, met als gevolg dat er veel veranderingsinitiatieven zijn. De combinatie van het werken in een organisatieomgeving die stevig in beweging is, waardoor bestaande processen geoptimaliseerd moeten worden, is mij op het lijf geschreven. Mijn ruime ervaring op het gebied van procesoptimalisatie en ketenintegratie helpt het CBR om hun ambitie te realiseren”. 

Over het CBR

Voor meer informatie over het CBR verwijzen we je graag naar de website van het CBR.

CBR logo

Vragen?

Stel je vraag gerust aan Bart Schellekens. Hij helpt je graag. 

Contact

Bart helpt je graag