Impact maken, op het leven van mensen

Senior Consultants Elske Vermeij en Edwin van Putten vertellen waarom hun hart gaat kloppen van verbeterprojecten in de zorg 
Geplaatst: 08-03-2022

Bostec gaat voor resultaten die wél werken, door processen te optimaliseren, digitaliseren of zelfs te transformeren. Door partijen te verbinden naar een gemeenschappelijk succes. Maar, wat heb je daaraan als de zorgprofessionals, cliënten en patiënten er niet blijer van worden? Empathie en oprechte interesse voor hun werk, hun leven. Dát is waar wij het bij ons om gaat. Senior Consultants Elske Vermeij en Edwin van Putten leggen uit waarom hun hart gaat kloppen van verbeterprojecten in de zorg.

Impact maken op het leven van mensen

Als we Elske en Edwin vragen waarom hun hart gaat kloppen van projecten in de zorgsector, dan blijkt dat het niet om de projecten zelf gaat. Edwin: “De zorgsector gaat over mensen. Over mensen zoals jij en ik. Het doel is altijd om de kwaliteit van het leven van onze medemens te vergroten. Ik word er blij van dat mijn bijdrage directe impact heeft op hun leven. Dát is waarom ik graag meewerk aan verbeterprojecten in de zorg.”

Elske vult aan: “Van kleins af aan vond ik de zorg erg interessant. Toen kende ik alleen de tandarts, huisarts en het ziekenhuis van de patiëntkant. De verpleeghuizen kende ik alleen vanuit de bezoekjes aan mijn oma. Dat was echt heel anders dan nu. Met 6 personen in een slaapkamer met staande afscheidingswanden en eigenlijk een heel ongezellige setting. Misschien gek, maar ik vond het leuk om bij de dokter te komen of naar het ziekenhuis te gaan. De aandacht voor de patiënten, de geheime processen, ik was maar wat nieuwsgierig.”

Senior Consultant Elske Vermeij  Senior Consultant Edwin van Putten
Senior Consultant                 Senior Consultant
Elske Vermeij                         Edwin van Putten

Tot in de details doorgronden

Ze vervolgt: “In de eindfase van mijn studie Technische Bedrijfskunde, zocht ik een interessante sector om af te studeren. Vanuit de faculteit waren voor stages of afstudeeropdrachten veel connecties met bedrijven in de chemie en industrie, maar die trokken niet mijn aandacht. Ik kwam op het idee om actief een afstudeeropdracht te zoeken in een ziekenhuis en dat werd het St. Elisabeth Ziekenhuis in Tilburg (nu het Twee Steden Ziekenhuis). Ik vond het heel interessant om de processen in en rondom de operatiekamer, de “OK”, tot in de details te snappen en uit te zoeken. Geheimen ontrafelen door de processen te begrijpen, dat is fascinerend.”

Niemand zit op zorg te wachten

Elske en Edwin kennen de uitdagingen in de zorg als geen ander. Hun jarenlange ervaring in de eerste-, tweede- en derdelijns zorg heeft hun een rode draad laten zien. Edwin: “Zorgt doet ertoe. Je leeft je in. Aan de ene kant denk je aan de processen rondom de patiënt of cliënt. En ook aan die van de zorgmedewerker, die in de zorgorganisatie werkt. Die zorgorganisatie is weer afhankelijk van financieringsstromen en moet zich houden aan strakke wet- en regelgeving. De vele partijen met verschillende belangen maken het zorgproces complex. Dit vraagt continu schakelen van ons. We moeten doorgronden wat er werkelijk aan de hand is. Hoe we de keten versterken door processen te verbeteren”.
Elske haakt in op de andere kant: “Je wilt de patiënten, cliënten en zorgprofessionals écht helpen. Niemand zit erop te wachten om zorg te moeten krijgen. Je bent op dat moment echt kwetsbaar. Je moet kunnen vertrouwen op de zorgverleners en je bent als het ware overgeleverd aan het proces en de goede zorg van een zorginstelling. Of dat nu een ziekenhuis, praktijk of verzorgingsinstelling is. Hoe fijn is het als je dan goed geholpen wordt, dat je verrast wordt door de vriendelijke en efficiënte processen met duidelijke communicatie, met medewerkers die vriendelijk en professioneel zijn en die het naar hun zin hebben in hun werk.”

Van ziekenhuizen en GGZ tot VGZ en VVT

Edwin adviseert de zorgsector al meer dan 12 jaar. Hij heeft zeer uiteenlopende opdrachten gedaan in de deelsectoren van de zorg, zoals ziekenhuizen, dialysecentra, GGZ, VGZ en VVT. Mooie projecten voor ziekenhuizen, zoals Alrijne Ziekenhuis, St. Maartenskliniek, CuraMare, Maasstad Ziekenhuis, Haga en Havenziekenhuis Rotterdam. Daarnaast in de specialistische zorg voor bijvoorbeeld Dialyse Centrum Groningen (DCG) en in de VGZ/VVT bij de Baalderborg Groep (BBG) en Marente.

Als Interimmanager, Projectmanager of Senior Adviseur was hij betrokken bij implementaties en veranderingstrajecten, waarbij altijd er een combinatie was van proces, organisatie en techniek. “Die combinatie aanvoelen en goed samen laten komen om zo het gewenste resultaat te bereiken, daar voel ik me het beste bij. We zorgen ervoor dat in een complexe omgeving met complexe materie deze materie zo simpel mogelijk gemaakt wordt. Hierdoor is de wijziging weer makkelijk implementeerbaar.”

Elske werkt inmiddels 17 jaar in de zorg. In haar adviesrol heeft zij meegewerkt aan verbeterprojecten voor het Zuwe Hofpoort Ziekenhuis, IJsselland Ziekenhuis, Universitair Medisch Centrum Groningen, Ikazia Ziekenhuis, Admiraal de Ruyter Ziekenhuis, Careyn, Spijkenisse Medisch Centrum en ze is 4 jaar manager welzijn geweest bij CuraMare. “Momenteel adviseer ik Emergis, een GGZ-instelling in Zeeland met een belangrijke regiofunctie, die diverse cliëntgroepen bediend. Ook hier is het puzzelen en leuk om te zoeken naar mogelijkheden hoe het wel kan en hoe data kan bijdragen aan goede zorg, zorgverlening en bedrijfsvoering. De organisatie ontving mij met open armen en samenwerken is als een warm bad. Dan gaat mijn hart echt kloppen!”, besluit Elske.

Neem contact op met Edwin van Putten

Ik help je graag!