Zuidwester wil samenspel tussen zorgprofessionals, naasten en vrijwilligers laten groeien

Bostec helpt Zuidwester met plan van aanpak voor vrijwillige inzet.
Geplaatst: 12-10-2022

De druk op de Nederlandse zorg blijft onverminderd groot door de stijgende zorgvraag. Hoe ga je hier als zorginstelling slim mee om? Hoe zorg je ervoor dat cliënten niet alleen de juiste (medische) zorg krijgen die ze nodig hebben, maar dat zij ook een fijne, zinvolle dag beleven? Zuidwester riep de hulp in van Bostec om hiervoor een concreet actieplan te maken.

Wie is Zuidwester?

Zuidwester is er voor mensen met een (licht) verstandelijke beperking en mensen met niet aangeboren hersenletsel of een stoornis in het autismespectrum. Zij ondersteunen hen in het hebben van regie op het eigen leven, op het gebied van wonen, dagbesteding, werk, individuele begeleiding en behandeling. Ze stimuleren de mogelijkheden van ieder mens.

Zuidwester biedt deze ondersteuning op diverse locaties in Zuid-Holland (Goeree-Overflakkee, Voorne-Putten, de Hoeksche Waard en Rotterdam), Zeeland en West-Brabant. Dit doen zij vanuit woningen van Zuidwester of bij cliënten thuis.


Van professionele zorg naar netwerk zorg

Om de grote zorgvraag aan te kunnen wil Zuidwester de mogelijkheden in beeld hebben om een gelijkwaardig samenspel tussen een beroepskrachten, naasten en vrijwilligers mogelijk te maken.
Dit start met een andere kijk op zorg. Zuidwester wil de reguliere zorg combineren met het ‘echte’ leven. Dus naast de benodigde ‘zorgtaken’, zoals wassen en aankleden, ook ervoor ‘zorgen’ dat cliënten een leuke en zinvolle invulling van hun dag hebben. Een wandelingetje buiten, een fijn gesprekje met naasten of een kaartspelletje spelen.

Hiervoor zijn mensen nodig. En tijd. En helder inzicht in wat er gedaan mag en kan worden, waar iemand blij van wordt. Maar wie doet wat? En wanneer? Hier komen de onschatbare waarde van vrijwilligers naar voren. En de ‘inner circle’ van lieve mensen om de cliënten heen.

Vrijwilligers en naasten écht betrekken bij de organisatie

De zorg kan niet meer zonder die gedreven inzet van enthousiaste vrijwilligers en naasten. Zij zorgen ervoor dat de cliënten die van zorg afhankelijk zijn méér aandacht en hulp krijgen, en zoveel mogelijk het leven kunnen leiden zoals zij dat willen. Daarnaast ondersteunen zij beroepskrachten bij hun werk.

Zuidwester wil de naasten en vrijwilligers meer betrekken bij de organisatie, om zo de druk op hun zorgprofessionals beheersbaar te houden én cliënten een fijne dag te bezorgen. Zo haken zij in op de trend in de zorg om goed te kijken naar hoe je het netwerk rondom de cliënt passend in kan zetten.

Fijner samenwerken door inzicht en afstemming

Iedere dag zetten de 1.800 medewerkers en 600 vrijwilligers zich nu al met hart en ziel in voor de cliënten. Om zo’n diverse groep mensen dagelijks goed samen te laten werken is afstemming en inzicht nodig. Door de interne werkprocessen (verder) te optimaliseren, helder zicht te hebben op de benodigde rollen en de benodigde medische zorg en niet-medische zorg inzichtelijk te hebben wordt dit mogelijk. Dit is waar consultant Elske Vermeij de komende maanden het plan van aanpak voor schrijft.

Op naar een fijne, zinvolle dag voor de cliënten

Elske is net gestart bij Zuidwester en zit midden in het leren kennen van de organisatie en haar team. Elske; “Ik zie dat de organisatie al heel veel heeft nagedacht over wat ze willen. Ze weten wat wel werkt en wat niet en wat ze nieuw willen opzetten. Maar de grote vraag is hoe je dit gaat doen en in welke volgorde. Hoe vertalen we alle ideeën naar een praktisch stappenplan? Ik voel dat de mensen heel erg betrokken zijn en ik word met open armen verwelkomd. We hebben echt zin om te bouwen aan een zinvolle(re) dag van de cliënten van Zuidwester. Het team van zorgprofessionals, vrijwilligers en naasten weten straks wat er speelt, wat er nodig is en hoe zij kunnen helpen”.

Mer weten?
Stel je vraag gerust aan Elske Vermeij.

Contact

Vul hieronder jouw gegevens in en Elske neemt contact met je op!